28 Mayıs 2008 Çarşamba

Zaman meselesi - 4


Cok klasik bir söylem olan fotografin zamani durdurma eylemine ben pek katilmam.
Bence zamani filan durdurmaz fotograf. 'O ani' filan da belgelemez.

Makinanin perdesi saniyenin bilmem kaçi hizda davranip neredeyse zamani durduruyormus gibi görünse de o anki zamandan degil fotografçinin geçmis zaman hali olan -mis halinden bahsedilebiliriz deklansore basildiginda.

O anin hiçbir önemi yoktur. O zamani durdurmanin da film izlerken 'pause' a basmaktan ya da bilgisayardaki 'screen shot' özelligini kullanmaktan bir farki yoktur. Asil mesele o an bir film cekmektir. Ve is her ne kadar dogaclama olursa olsun, mutlaka sevgili beynimizin -mis halinde mutlaka bir senaryosu vardir.Dursa dursa odur duran zaman.

Bir de Duran Duran diye bir grup vardir ama tabii ki hiç bir alakasi yoktur konumuzla. Zaten neden bazi kelimeler iki kez kullanilir anlamam. (baden baden, caretta caretta gibi)

27 Mayıs 2008 Salı

Zaman meselesi - 3

(c)bizans


1. "Fotoğrafla ölüm arasında bir bağ var mıdır?

“Elbette vardır. Evlat, öldüğün zaman hatıraların kalır, eeee onu nasıl anlatacaksın geride kalanlara, tabii fotoğraflarla..."

(Ara Güler, Röportaj: Serdar Ağır, Cumhuriyet Hafta Sonu, 12.04.2008)

2. "Özkök fotoğraf çekince zamanın heykeli ortaya çıkıyor. O fotoğrafçı bir şair, şairken fotoğrafçı. Geçip gideni yakalayıp resme yapıştırıyor."

(Claude Simon, Lütfi Özkök için, Cumhuriyet Kitap, 09.02.2001)
google27928836a124597b.html