29 Ocak 2008 Salı

Fotoğrafa 5 milyon 400 bin YTL destek geldi

Fotoğraf Destekleme Kurulu toplam 26 Fotoğrafa 5 milyon 400 bin YTL destek vereceğini açıkladı. Desteklerde en büyük payı Ali Özgentürk , Erden Kıral ve Jacques Deschamps'ın fotoğrafları aldı

Ali Özgentürk (solda) ve Erden Kıral 350'şer bin YTL destek aldı

AA - ANKARA - Fotoğraf Destekleme Kurulu, yılın ikinci yarısında uzun metrajlı Fotoğraflardan 22'sine 'yapım', 4'üne 'yapım sonrası' olmak üzere toplam 5 milyon 400 bin YTL destek vereceğini açıkladı.

Söz konusu destekten en büyük payı ise 350'şer bin YTL ile Ali Özgentürk'ün 'Adalet'i, Erden Kıral'ın 'Vicdan' ve Jacques Deschamps'ın 'Dinle Neyden'i aldı.

Telif Hakları ve Fotoğraf Genel Müdürü Selahattin Ertaş yaptığı açıklamada, Fotoğrafa destek için oluşturulan Fotoğraf Destek Kurulu'nun yılda iki kez toplanarak fotoğraf projelerine verilecek destek miktarlarını belirlediğini söyleyerek kurulun en son toplantısında 'Uzun Metrajlı Fotoğraf' dalında yaklaşık 80 Fotoğraf ile birinci dönemde tekrar görüşülmesine karar verilen 17 Fotoğrafin değerlendirildiğini anlattı. Birinci dönemle birlikte bu yıl toplam 35 uzun metrajlı Fotoğraf 'yapım', altı Fotoğraf 'Yapım Sonrası' destek verildiğini belirten Ertay 11 Fotoğrafçıin de bu yıl ilk fotoğraflarının bakanlığın yardımıyla çektiğini söyledi.

Fotoğraf Destek Kurulu, 'Hayat Var' (Reha Erdem), 'Hicran Sokağı (Safa Önal), 'Deli Deli Olma' (Cem Akyoldaş), 'Akrep' (Muharrem Gülmez), 'Son Cellat'ı (Arslan Kacar) 250'şer bin YTL, 'Kara Güneş' (Gani Şavata), 'Nokta'(Derviş Zaimağaoğlu), 'Miras' (Tuba German) 225'er bin YTL, 'Bozkırda Deniz Kabuğu' (Ahmet Uluçay) ve 'Hayaller'e (Nuri Bilge Ceylan) 200'er bin YTL ile 'Pandora'nın Kutusu'na (Yeşim Ustaoğlu) 150 bin YTL yardımda bulundu.

Fatih Akın da başvurmuştu

Öte yandan kuruldan ilk fotoğrafını çekecek fotoğrafçılardan Mehmet Güreli, Mahmut Fazıl Coşkun, Handan Öztürk, Atay Sözer, Tayyip Karamahmutoğlu, Özlem Akovalıgil, Murat Düzgünoğlu, Elfe Uluç'a destek çıktı. İsmail Necmi Aydoğan'ın 'Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım?', Sami Güçlü'nün 'Aşkın Dansı', Nur Akalın'ın 'Joenjoy' ve Mehmet Güleryüz'ün 'Havar' geri ödemesiz 'Yapım Sonrası Destek' sağlanacağı açıklandı. Destek için başvuruda bulunulan ama destek alamayan projeler arasında Abdullah Oğuz'un 'Manik Tik Dildo', Serdar Akar'ın 'Ara Paslar', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Beyaz Melek', Zekeriya Kurtuluş'un 'Son Osmanlı-2', Teoman'ın 'İstenmeyen Tüyler' ve Tolga Örnek'in 'Beyaz Sürgün' ile Yusuf Kurçenli'nin 'Karadeniz'de Balad', Tarık Akan'ın 'Solo', Fatih Akın'ın 'Yaşamın Kıyısında'sı yer alıyor.

Yayın Adı: Radikal
Yayın Tarihi: 08.08.2007
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=229260

Not: Bu eski haberdeki sinema, film ve yönetmen sözcükleri fotoğraf ve fotoğrafçı olarak değiştirilmiştir.

20 Ocak 2008 Pazar

Fotomat


Fotomat internet araciligiyla bilgisayariniza indirebileceginiz bir fotograf dergisi. Gerçek bir dergi. Sayfalarini cevirerek zevkle okuyorsunuz. Bir tek o kuse kagidi kokusu eksik, bence bu hizdaki teknoloji ile o da yakinda mümkündür.

Bu dergiyi seviyor ve destekliyorum ve hemen ardindan kendilerini tanittiklari bir kaç misrayla sizi basbasa birakip gidiyorum.

Fotomat fotomat fotomat
Biz küresel izsürücüler fotoğrafın peşindeyiz
Biz siber-aktivistler
Vintage tutkusundan çekinmeyiz
Biz postmodern irrealistler
Vernacular duyarlılıklara bayılırız
Biz metnin fedaileriyiz
Yazıyoruz yazacağız
Yazılarımızla online özgürlükler inşa edeceğiz
Fotomat fotomat fotomat
Ve bir dergimiz var
Adı FOTOMAT
Anında görüntü, muzip tanıklık, fantezi dolu mahremiyet
Ve tabi ki nevrotik Amelie!
Fotomat fotomat fotomat

www.fotomatdergi.com

13 Ocak 2008 Pazar

Günün portresi


En sevdigin portre fotografçisi kim diye sorarsaniz ben de Arnold Newman derim. Stravinsky'nin bu portresini geçenlerde canli canli orjinal halde görünce daha da bir sevesim geldi kendilerini.
Igor Stravinsky 20. yüzyilda derin izler birakan bir besteci. Farkli kültürlerle, dillerle, edebiyatla, resim ile çokça ilgilenmis bir müzik adami.
Müzigi düzenli bir karmasadir. Degisik teknikleri, geometrik çizgileri ve virtüoziteyi kolaylikla hissettiren bir müziktir.
Güzeldir, ayni bu fotograf gibidir.
Cok severim.

9 Ocak 2008 Çarşamba

Kötü Sanki Merih Akoğul



Karakutu Yayınları, Merih Akoğul'un "Sanki (as if)" isimli kitabını yayımladı. Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş olan kitap, internet sitelerinde 27-30 lira civarında satılıyor, piyasada 40 küsur YTL imiş. Bu fotoğrafların bir kısmı İstanbul Leica Gallery'de sergilenmişti.



Toplam 161 sayfadan ibaret olan büyük boy ve şömizli olan kitabın kağıdı güzel, baskısı da özenli (ama kitapta sadece sağ sayfalarda fotoğraf var, sol sayfalar boş, bu ne hovardalık demek geldi içimden).
Kitaptaki fotoğraflar 2001-2007 yılları arasında çekilmiş ve teamüllerin tersine bir konu bütünlüğü taşımıyor. Kitabın künye kısmında Akoğul'un Leica M6 gövde ve M serisi objektifleri kullandığı belirtilmiş, bunu beğendim çünkü sadece sadece reklamdan öteye geçmek ve makinelerin belirtilmesi gerekli bu tür kitaplarda. Ressamlar, yontucular eserlerinin hangi malzemelerden oluştuğunu belirtiyorlar ya bu da o cihetten önemli (bir de kullandığı filmi yazabilmeyi akıl etselerdi daha güzel olacaktı ama olsun böyle de idare eder).


Levent Çalıkoğlu da güzel ve bence küçük değişikliklerle (fotoğrafçının adını değiştirmek gibi) hemen her fotoğraf kitabının önsözünde yer alabilecek bir önsöz yazmış - ama fotoğrafları görmemiş sanırım.


Buraya kadar her şey güzel. Ancak bana kalırsa fotoğraflarda önemli bir sorun var.


Son derece basit gözlemlerle çekilmiş, fotoğrafçının yorumundan ve yaratıcılıktan uzak fotoğraflar. Bir pencerenin önünde (s.23) masanın üzerindeki müzik seti fotoğrafı mesela, müzik seti ile pencere arasında grafik benzerlik hemen göze çarpsa da aslına bakarsanız bu fotoğraf boş bir fotoğraf. Koca kitapta sadece 25. (ama bu fotoğrafta da kadraj sorunu var bence) ve 95. sayfalardaki fotoğraflar idare eder cinsten, geri kalanını koltuğumun altına alıp karakutu yayınlarına gitseydim fotoğrafları büyük ihtimalle kafama atıp beni kapının önüne koyarlardı!


Sayfaları hayret ve ibretle çevirdim, birbirinden kötü fotoğraflarla karşılaştım. Klişe bir deyim olacak ama: Tam bir hayal kırıklığı yaşadım. 65. sayfadaki fotoğraf hele bence en kötüsü. Fotoğrafların kötülüğünü nasıl tarif edeyim bilmiyorum. Amatör fotoğrafçıların bile çekmeyeği kareler var kitapta. 125. sayfada Mardin'de bir evin avlusunda güvercinler var, benzeri kareleri binlerce kere çekebilirsiniz. Nedir bu fotoğrafı özgün ve önemli kılan doğrusu ben anlamadım! Hele 131. sayfada fotoğrafçıya el sallayan, poz veren çocukların fotoğraf evlere şenlik, yani böyle milyonlarca kare vardır herhalde her fotoğrafçının elinde... Sokağa çıkın çocuklar takılır zaten peşinize...


İyi fotoğraf bence insanın kalbine seslenen fotoğraftır. Bu fotoğraflar son derece yüzeysel bir bakış açısıyla çekilmiş ve bilmem kimseye bir şey anlatıyor mu? Anlayanları dinlemek isterdim.

Neyse ben çok sıkıldım, kitabı kapatayım şimdilik, baktıkça kötü oluyorum.
google27928836a124597b.html